Norsk Skovkat

Norsk Skovkat


En gammel race, som måske strækker sig helt tilbage til vikingetiden. I folketroen blev skovkatten antaget for at være halvt kat, halvt los – folkeeventyrenes Huldrekat. I 1938 blev den første Norske Skovkat udstillet men først i 1977 blev racen registreret hos FIFE.


Den norske skovkat hører til blandt de semi-langhårede racer, og pelsen består af blød underuld til at holde katten varm og og lange stride dækhår til at skærme mod vind og vejr. De fleste skovkatte kan selv holde deres pels, men det er en god idé at vænne den til at blive redt i en ung alder, det er en hyggestund og i fældeperioden kan du hjælpe katten med at komme af med de løse hår.


I norsk skovkat er alle huskattens kendte farver tilladt i kombination med hvid. Ligeledes kan der forekomme forskellige mønstre i pelsen som også findes med og uden sølv. Alle øjenfarver er godkendte og nogle katte har 2 forskellige farver øjne.


Den norske skovkat er godmodig, selvsikker, sociale, venlig og sorgløs, den trives med børn, andre katte og hunde. Den vil sætte pris på muligheden for gode klatre- og kradsefaciliteter, f.eks. et højt kradsetræ eller en højt-siddende hylde. Ideelt set bør der være mindst 2 katte i hjemmet.


En norsk skovkat har en lang og smidig krop på høje kraftige ben – bagbenene lidt længere end forbenene. Halen er lang og busket og skal nå mindst til nakken, øjnene skal være store og ovale, let skrå og med et vågent udtryk. Hovedformen er trekantet med en lang lige profil og en stærk hage, hovedet er omkranset af en stor krave. De fleste skovkatte har hår på ørespidsen – ”tufser” og hår på indersiden af ørekanten, den lange pels imellem poteballerne kaldes ”snesko”.

Generelt er den norske skovkat en sund katterace.


Lille kat! Lille kat! Lille kat på vejen!

Hvis er du? Hvis er du?

- jeg er sgu min egen!

Piet Hein